Springplank naar zelfstandigheid

Sinds begin 2017 kan een werkloze een zelfstandige activiteit starten met behoud van de werkloosheidsuitkering. Dankzij deze zogenaamde ‘springplank’ naar een zelfstandige activiteit kun je 12 maanden lang een (verminderde) werkloosheidsuitkering krijgen terwijl je al werkt als zelfstandige. Als zelfstandige betaal je dan voorlopig sociale bijdragen in bijberoep, dus zeer lage bijdragen, in afwachting dat de belastingen je inkomen als zelfstandige officieel vaststellen. (De voorwaarden voor de springplank zijn minder streng dan voor personen die een bestaand bijberoep onbeperkt in de tijd willen verder zetten. Zo laat de springplank bijvoorbeeld toe om een vennootschapsmandaat met werkloosheidsuitkeringen te combineren.)

Dyzo is er voor ondernemers in moeilijkheden. Het is beter moeilijkheden te voorkomen. Voordat je op die springplank stapt, houd je best rekening met volgende onaangename verassingen :

  1. Het inkomen van een zelfstandige is niet zeker. Het schommelt elke maand en hangt niet alleen af van wat je klanten betalen (als ze betalen), maar ook van wat je moet uitgeven om zelfstandige te zijn. Bereken dus op voorhand wat je zult moeten uitgeven voor leningen, transport, werkplaats, werktuigen, medewerkers, sociale bijdragen, BTW en belastingen en hoeveel klanten je moet bedienen om uit die kosten te komen en nog iets voor jezelf over te houden. Je hebt als zelfstandige geen baas die dat voor jou regelt of die voor jou de financiële klappen opvangt. Reken daarvoor ook niet op de overheid. Je boekhouder adviseert, maar jij blijft de verantwoordelijke die moet beslissen en betalen.
  2. Terwijl je gebruik maakt van deze springplank moet je wel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Anders gezegd, je riskeert je recht op werkloosheidsuitkeringen te verliezen als je niet blijft solliciteren of als je weigert in te gaan op een job die de VDAB/Actiris of FOREM je aanbiedt. Dat laatste is een probleem als je leningen lopen hebt die uitgaan van een hoger inkomen dan dat als werknemer of als je contracten getekend hebt waar je niet onderuit geraakt zonder boete. Je kan een lopende zaak meestal niet zomaar stoppen zonder schulden op te lopen.
  3. Je moet vooraf aangifte doen én je moet een inschatting geven van je netto inkomsten als zelfstandige. Jouw uitkering zal verminderd worden in functie van je geschatte inkomen, wanneer jouw netto inkomsten hoger zijn dan € 13,98 per dag. 
  4. Achteraf zal op basis van jouw werkelijke inkomsten als zelfstandige (vastgesteld door de belastingsdienst) het definitieve bedrag van je werkloosheidsuitkering berekend worden. Het is mogelijk dat jouw werkelijke inkomsten zo hoog zijn dat je jouw volledige uitkering verliest. Meestal weet je dat maar als je de uitkering al ontvangen én uitgegeven hebt. Dan moet je het teveel ontvangen bedrag terugbetalen aan de RVA met je toekomstige inkomsten. Bovendien moet je dan plots veel meer gaan betalen voor je sociale zekerheid als zelfstandige. Want, wie geen uitkering meer krijgt, moet betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.  Een periode zonder uitkeringen levert niet alleen geen pensioenrecht als werknemer op, maar je kunt er lastig te betalen schulden aan overhouden die je in het faillissement duwen. Lees meer over faillissement.

Meer informatie vind je bij :

 

Vijf voor twaalf Menulink: