Besparen op uitgaven voor geneesmiddelen

Geneesmiddelen bestaan in België in twee versies. Er zijn geneesmiddelen waarvan het actieve bestanddeel beschermd is tegen namaak, en er zijn er waarvan die bescherming intussen verstreken is. In die situatie kan dat bestanddeel veel goedkoper geproduceerd worden, omdat er geen ontwikkelingskosten meer zijn. Dan krijg je dus als patiënt de keuze tussen het origineel, en de generische versie daarvan. Generische en originele geneesmiddelen moeten allebei een bewezen effect op je gezondheid hebben en veilig zijn bij het voorgeschreven gebruik. De generische geneesmiddelen zijn over het algemeen de goedkoopste.

Wil je dus besparen op geneesmiddelen die je regelmatig moet nemen, dan loont het de moeite zelf te berekenen of en hoeveel je bespaart door te kiezen voor de goedkoopste versie. Een webapplicatie van CM helpt je om dit te berekenen.

Zeker voor geneesmiddelen op voorschrift is het nodig dit vooraf met je arts te bespreken. Ook je arts heeft hier voordeel bij, aangezien de ziekteverzekering hem/haar aanmoedigt om generische middelen voor te schrijven, of de apotheker toe te laten te helpen bij de keuze.

Vijf voor twaalf Menulink: