Test je zaak voor je ze start

Ondernemen is een weg naar persoonlijke invulling van je beroepsactiviteit. Zelfstandigen moeten veel en hard werken om van hun zaak te kunnen leven. Tijdens de eerste vijf jaar na de start van de zaak moeten drie op de tien afhaken, met alle persoonlijke teleurstelling en financiële kleerscheuren vandien.

Loop je rond met een idee om voor jezelf te beginnen, dan is het aan te bevelen je kansen op succes vooraf zo goed mogelijk in te schatten. Dat kost je maar 100€, dank zij een subsidie van het Vlaams agentschap ondernemen. Je krijgt wel een dienst met een handelswaarde van 900€.

Die dienst, ingericht door UNIZO, bestaat op 1/9/2012 al 1 jaar.  In die tijd klopten 500 vlamingen aan voor een haalbaarheidsstudie van hun startersplan. Bijna de helft van de starters krijgt na een eerste doorlichting groen licht. Bij vier op de tien startende ondernemers is er nog werk aan plannen. 13 procent zijn niet haalbaar.

De meest gemaakte fout? Veel starters hebben nog geen pand voor ogen dat ze voor hun zaak willen gebruiken. Dat is een groot risico. Zo weet je niet hoeveel huur je gaat moeten betalen en hoe hoog de energiefactuur of de brandverzekering zal zijn.

Een financieel plan aangemaakt door een externe expert volstaat niet om van jou een vooruitziend ondernemer te maken. Je zaak doorlichten doe je best zelf in een workshop met andere starters, onder leiding van deskundigen. Zo leer je er zelf mee werken, en dat is hard nodig. Neem nu contact op met Go4business en onderbouw je succes.

Preventie Menulink: