Hoe zien je kansen eruit op een job als werknemer ?

Wie jarenlange ervaring heeft als zelfstandig ondernemer beschikt over kwaliteiten die gegeerd zijn op de arbeidsmarkt: leiderscapaciteiten, doorzettingsvermogen, souplesse, inzet, autonoom beslissingsvermogen, naast beroepsspecifieke ervaring. Na een gedwongen stopzetting als zelfstandige mag je er dus niet zomaar van uitgaan dat er voor jou geen werk is. Dat de overgang van zelfstandigheid naar werknemerschap heel wat van je aanpassingsvermogen vergt, is ook waar.

Hoe maak je nu werk van werk vinden ? Hieronder vind je een waaier aan mogelijkheden die de weg wijzen in dit brede domein.
 
Wil je snel om het even welk werk vinden?
De eerste stap op de arbeidsmarkt begint in je eigen kennissenkring. Misschien weten zij van openstaande kansen. Dit informele kanaal is volgens onderzoek het meest gebruikte en het succesvolste middel om een activiteit te vinden.
 
Je kan je ook inschrijven als kandidaat voor interim-werk. Klik voor een lijst van de erkende interim-bedrijven. Zo kan je nagaan wat die voor jou te bieden hebben. Interim-arbeid verbreedt je kijk op de arbeidsmarkt. Een aantal werkgevers gebruiken interim-arbeid als een soort proefperiode vooraleer in vaste dienst aan te werven.
 
Wil je tijd investeren om een job te vinden die de beste uitzichten geeft op werkzekerheid en doorgroeimogelijkheden, dan overweeg je best het volgende :
 
Solliciteren is een manier om jezelf te verkopen. Met personal branding zet je jezelf als aantrekkelijk en concurrentieel product op de arbeidsmarkt. Zet jezelf op weg naar een overtuigende sollicitatie.
Wil je van jezelf te weten te komen wat jouw sterke en zwakke punten zijn en hoe je daar best mee omgaat op de arbeidsmarkt ? Wil je bewust omgaan met je waarden en doelstellingen? Zoek je welke richting je uitmoet om die te realiseren ?
Loopbaanbegeleiding kan je daarbij bijstaan. Volg je je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum, dan kan je betalen met loopbaancheques. Zo betaal je maar 40 euro voor 4 uur begeleiding. Meer info daarover kan je terugvinden op de website van de VDAB.
Individuele coaching bestaat er ook voor ondernemers en wordt aangeboden door liantis.
 
Er zijn heel wat functies waar altijd vraag naar is: de knelpuntberoepen. De lijst van die activiteiten wisselt voortdurend, je vindt de meest actuele lijst van knelpuntberoepen op VDAB.be. Daar vind je overigens ook info over opleidingen die toegang geven tot zo'n knelpuntberoep en de voorwaarden om die te volgen, met behoud van werkloosheidsuitkeringen (als je die al hebt).
 
Misschien ben je wel heel erg bekwaam, maar kan je geen diploma voorleggen? Een werkgever wil soms een geschreven garantie dat je werkelijk kan wat je beweert te kunnen. Dat kan met het ervaringsbewijs. Het aantal beroepen waarvoor dit reeds uitgewerkt is, is nog beperkt, maar eens kijken kan geen kwaad. Misschien zit er iets tussen dat je boeit.
 
Ben je zaakvoerder/eigenaar van een failliete onderneming ? Misschien heeft het sociaal interventiefonds van de VDAB je wel iets te bieden. Daar kun je de curator laten aankloppen voor jouw outplacement op kosten van dat fonds.
 
Mogelijks heb je eerst wat beroepsopleiding nodig om aan te pikken bij de recentste evoluties. Je kan je altijd bij de VDAB inschrijven als vrije werkzoekende. Zo krijg je toegang tot de beroepsopleiding van de VDAB, zij het niet steeds kosteloos. Er zijn ook tal van andere opleidingsmogelijkheden. Klik voor een ruim overzicht van beroepsopleidingen. Syntra is alvast ondernemersvriendelijk en dichtbij.
 
De consulenten van de VDAB staan open voor alle werkzoekenden, ook voor wie zelfstandige is of was. Zij zijn specialisten in het vinden van werk de toegang is kosteloos en ze beschikken over heel wat middelen. Je vindt ze in je plaatselijke VDAB-vestiging.
De VDAB site bevat heel wat doe-het-zelf instrumenten : een databank waarin je werkaanbiedingen kunt opzoeken, een kans om je bekwaamheden online bekend te maken, info over inschrijven, een inschrijftool, mails die je verwittigen van vacatures, en sollicitatieinfo. Sollicitatietraining staat open voor werkende werkzoekenden, dus ook voor jou als je inschrijft via de site. Hetzelfde geldt voor de 50+club. Wie weet brengt de VDAB je toch via die inschrijving dat ene interessante aanbod onder de aandacht.

 

Indien je jouw activiteit zou kwijtraken en niet onmiddellijk nieuw werk zou vinden, kan je in laatste instantie aangewezen zijn op sociale bijstand (leefloon) bij het OCMW. Het OCMW heeft ook een activeringsplicht. Zij kunnen je in eigen midden of bij een andere werkgever, op hun kosten, tewerkstellen tot je recht op werkloosheidsuitkering in orde is.
 
 
Herstarten Menulink: 
Vijf voor twaalf Menulink: