Is een lening mogelijk als je (ooit) failliet ging ?

Bij het beantwoorden van die vraag moet je rekening houden met twee elementen:

  1. Of je persoonlijke failliet bent of het betreft het faillissement van jouw vennooschap, dat maakt vaak veel verschil. Bij een persoonlijk faillissement is praktisch alles wat van jou is vatbaar voor beslag. Als je vennootschap failliet is, betekent dat niet noodzakelijk dat je persoonlijke middelen aangesproken zullen worden door de curator. Dat hangt af van de vennootschapsvorm van je zaak en van de eventele doorbraken naar je persoonlijk vermogen als het gaat over een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Deze kwestie van aansprakelijkheid als vennoot of als mandataris wordt elders op deze site behandeld.
  2. Tijdens de periode dat een persoonlijk faillissement nog open staat, dus terwijl de curator nog actief is, mag je van klassieke kredietverstrekkers geen lening verwachten omdat het vertrouwen in je terugbetalingstrouw wankelt. Nadat een vonnis van afsluiting een einde maakte aan de faillissementsprocedure volgt een periode  waarin je kredietwaardigheid geleidelijk terug groeit. Dat kan wel jaren duren.

Veel banken stellen in principe geen middelen ter beschikking aan ondernemers die betrokken waren bij een faillissement of bij een gerechtelijke reorganisatie (in toepassing van de insolventiewet, vroeger "wet op de continuïteit van de ondernemingen").

Na verschoonbaarheid verzacht hun houding omdat je niet langer mag gesignaleerd staan als wanbetaler bij de Nationale Bank van België.

Uit een marktverkenning blijkt dat er - interessante maar weinig bekende - kredietmogelijkheden zijn voor ondernemers in WCO of na faling, zoals :

De naam microkrediet geeft aan dat je daar enkel voor bescheiden bedragen terecht kunt. Reken ook niet op een lening om een schuld te betalen, daar is geen enkele bank aan geïnteresseerd, tenzij tegen woekervoorwaarden.

Herstarten Menulink: