Geldt voor mij de oude of de nieuwe faillissementswet ?

Vanaf 1 mei 2018 geldt een andere faillissementswet dan vroeger. Gemakshalve hebben we het hier over de oude wet en de nieuwe wet. De oude wet was van toepassing van 1997 tot 30/4/2018. Als je te maken hebt met een faillissement, hoe weet je dan dat de regels van de oude of van de nieuwe wet op jouw situatie van toepassing zijn ?

Daarvoor moet je kijken naar de datum van het vonnis dat het faillissement uitspreekt. (Soms spreekt men ook van het vonnis van opening faillissement). Doorgaans laat de curator dat vonnis aan de gefailleerde betekenen door een gerechtsdeurwaarder. Als dat document niet beschikbaar is, kun je die datum terugvinden :

  1. via de kruispuntbank ondernemingen Daar kun je zoeken op ondernemingsnummer, naam of adres. Je vindt een link naar de publicaties in het Belgisch staatsblad onderaan het zoekresultaat.
  2. via de site www.regsol.be . Daar kun je zoeken op ondernemingsnummer, naam of adres.
  3. in het Belgisch staatsblad (daar zoek je op naam of op ondernemingsnummer in het tekstveld)

Ligt die datum vòòr 1/5/2018, dan heb je ook na 1/5/2018 nog te maken met de oude wet. Download hier een set vragen en antwoorden die van toepassing zijn onder de oude faillissementswet.

Ligt die datum nà 1/5/2018, dan heb mag je ervan uitgaan dat je situatie bepaald wordt door de nieuwe wet. De nieuwe wet wordt in begrijpelijke taal samengevat op dyzo.be in de rubriek faillissement/nieuwe insolventiewet.