Veelgestelde vragen

Categorie : Werknemerschap
 1. Werken is belangrijk. Of je dat doet als ondernemer of als werknemer, maakt heel wat verschil, maar er zijn ook gemeenschappelijke elementen : in beide situaties levert het (meestal) een inkomen op, je kan je talenten erin ontplooien en ten dienste stellen van de gemeenschap. Het levert je ook een netwerk van relaties op en geeft structuur aan je leven.

  Werken als ondernemer levert niet het gegarandeerde inkomen op waar een werknemer wèl kan op rekenen. Vooral bij de start, of later, als er onvoorziene moeilijkheden opduiken en op het einde van de loopbaan als investeringen minder lonen en het energiepeil daalt hebben veel zelfstandigen het moeilijk om rond te komen. In sommige situaties kan een combinatie van werken als ondernemer en werken als werknemer dan een oplossing bieden. Samenwonenden kunnen het risico spreiden door elk in een verschillend statuut te werken, ondernemingen met seizoenpieken laten toe in het laagseizoen elders te werken, en als het slecht  gaat in de zaak of er is geen zaak meer, dan is werknemerschap een aanvulling op of een alternatief voor de zaak.

  Ondernemers hebben niet veel tijd om alles uit te zoeken en de wereld van de werknemer is hun dikwijls nogal vreemd. Vandaar dat Dyzo op haar site plaats maakt voor veel gestelde vragen over werk zoeken en werkloosheidsuitkeringen. We danken de VDAB voor haar informatie.

  Zie ook ons verwante artikel uit de rubriek herstarten.

 2. Telkens als je zonder werk valt en je een job als werknemer wilt, dan moet je je inschrijven bij VDAB (en níet bij RVA). Je kan dit online doen op vdab.be, telefonisch op 0800 30 700 of in de werkwinkel. Dit geeft je toegang tot werkaanbiedingen, opleidingen en bepaalde kortingen op je loonkost die je aantrekkelijker maken in de ogen van een werkgever. Zelfs leningen om te herstarten als ondernemer worden toegankelijker via deze weg.

  Daarna stap je met je inschrijvingsbewijs (van de VDAB) naar je uitbetalingsinstelling. Dit is je vakbond of de Hulpkas (als je niet aangesloten bent bij een vakbond). Je uitbetalinginstelling vraagt vervolgens je uitkering aan bij RVA. Beslist RVA dat je er recht op hebt, dan keert de vakbond of Hulpkas je uitkering uit. Je hoeft dus zelf geen contact op te nemen met RVA.

 3. Er zijn werkzoekenden die wachten tot ze hun C4 (=ontslagdocument) krijgen van hun werkgever. Dit is fout. Je gaat best zo snel mogelijk naar je uitbetalingsinstelling, want anders loop je het risico dat je je uitkering pas later krijgt en dat je inkomen onderbroken wordt.”

 4. Denk niet : "Ik heb me zoveel maanden geleden al ingeschreven bij VDAB, dus is mijn inschrijving nog in orde.” Dat klopt niet. Werk je langer dan 28 dagen, dan word je automatisch uitgeschreven bij VDAB! Verlies je weer je job, dan moet je je dus opnieuw inschrijven om uitkeringen te kunnen krijgen.

 5. Voor het invullen van hun vacatures rekenen KMO’s  vooral op  :

  • spontane sollicitaties,
  • contacten met scholen en het
  • stimuleren van eigen personeel mee te helpen nieuwe collega’s te zoeken.

  Vooral de kleinhandel (8,7%) en vrije beroepen (5,7%)  vinden moeilijk hun weg naar de VDAB. Bouw, diensten en vrije beroepen werven vooral via contacten met scholen.

  Bron : UNIZO persbericht 6/4/2011

 6. Als je zaak niet rendeert of stopgezet is, komt het erop aan alle kansen op een job uit te putten. Heel veel ondernemers hebben wel talent, en massa's gespecialiseerde ervaring. Vaak blinken ze uit in hun vak. We vinden bij hen ook uitstekende commerciële, organisatorische of leidinggevende talenten. In een KMO zal het bewijzen van die kwaltieiten eerder informeel gebeuren. Er was een probleem voor wie een job bij de Vlaamse overheid wilde krijgen. Tot 30/9/12 stootte je nog vaak op diplomavereisten. Vanaf 1/10/12 komt er daar een opening voor wie geen diploma heeft. In de plaats van een diploma kun je de waarde van je ervaring laten schatten door de VDAB. Die verleent dan een getuigschrift van 'eerder verworven competenties' (ook ervaringsbewijs genoemd) dat 7 jaar geldig blijft. Niet alleen mensen zonder (hoog) diploma kunnen hun competenties laten erkennen, ook mensen met een buitenlands diploma dat hier niet erkend wordt komen in aanmerking.