Overslaan en naar de inhoud gaan
Dynamiseren van zelfstandige ondernemers

Brexit

 1. Maatregelen gevolgen Brexit - Vlaanderen (Vlaio) - Taken Dyzo

  In datum van 18 december 2020 heeft de Vlaamse Regering beslist extra Brexit steunmaatregelen te nemen. 
  De Vlaamse Regering voorziet 83.000.000 € steunmaatregelen voor bedrijven die getroffen zijn door de gevolgen van de Brexit, waarvan 50.000.000 € voor Vlaio, het Vlaams Agenschap voor innoveren en ondernemen waarvan Dyzo subsidies ontvangt voor haar werking.
  Het Verenigd Koninkrijk betreft immers de vierde belangrijkste handelspartner voor Vlaanderen. Veel bedrijven zullen hun bedrijfsmodel aanzienlijk dienen te wijzigen. Daar zal Vlaio voor de nodige ondersteuning zorgen via 7 verschillende vormen van steunmaatregelen, meer bepaald :

  1. De Post-Brexit-Veerkrachtsubsidie
  2. Opleidingen voor ondernemers
  3. De Brexit Helpdesk
  4. Vlaams Green Lane project
  5. Ontwrichte zone
  6. Uitbreiding van het Contract Ondernemerschap
  7. Versterking van het aantrekken of behoud van investeringen

  Hieronder bespreking maatregelen die de klanten rechtstreeks aanbelangen

   

   

   

   

 2. De post Brexit Veerkrachtsubsidie

  De Post-Brexit-Veerkrachtsubsidie (Groeisubsidies via thematische oproep vergelijkbaar met de reeds bestaande ondersteuning tijdens groeitrajecten via de kmo-groeisubsidie)

  Doelgroep :
  KMO’s die getroffen zijn door de gevolgen van de Brexit, hetzij direct (export- en importactiviteiten), hetzij indirect (problemen bij outsourcing, insourcing, ontwrichting waardeketen,…)

  Voorwaarden :

  • Kmo of beoefenaar vrij beroep
  • Aanvaardbare rechtsvorm
  • Actief in privé-sector (participatie overheid lager dan 25%)
  • Aanvaardbare hoofdactiviteit
  • Vestiging in Vlaams Gewest
  • Geen negatief eigen vermogen op indieningsdatum
  • Aantonen getroffen zijn door de gevolgen van de Brexit

  Wat :
  Maximum 50.000 euro voor 1 jaar, waarvan maximum 25.000 € voor externe ondersteuning en maximum 25.000 € voor de eigen kosten. De eigen kosten mogen de externe niet overschrijden.
  Indien gewenst wordt een manager aangesteld om het bedrijf te begeleiden tijdens het traject van het heroriënteren naar een bedrijf weerbaar voor de uitdagingen van de Brexit.

  Aanvraag :
  Digitaal via eigen webportaal waar een aanvraagformulier samen met bepaalde bewijsstukken dienen opgeladen te worden.
  Indien goedgekeurd gebeurt de betaling in 2 gelijke schijven bij de start en vervolgens bij de afronding. www.vlaio.be (vlaio website).

   

 3. Opleidingen voor ondernemers

  Syntra Vlaanderen en andere opleidingsverstrekkers organiseren diverse opleidingen voor ondernemers.

 4. De Brexit Helpdesk

  Ondernemingen kunnen hier terecht met alle vragen die gerezen zijn door de gevolgen van de Brexit. Het betreft een nauwe samenwerking tussen Vlaio Contact Center, Flanders Investment & Trade (FIT) en Enterprise Europe netwerk.

 5. Uitbreiding contract ondernemerschap

  Met verschillende partners (waaronder Unizo) zal Vlaio ook omtrent de gevolgen van de Brexit de samenwerking versterken teneinde de nodige informatie en begeleiding aan de getroffen ondernemingen te kunnen aanreiken.
  Met betrekking tot het bijstaan van ondernemingen in moeilijkheden wordt beroep gedaan op samenwerking met Dyzo vzw die zal instaan voor het informeren en begeleiden van alle ondernemingen die door de gevolgen van de Brexit met moeilijkheden kampen op alle mogelijke domeinen. Om deze taak op zich te kunnen nemen, stelt Vlaio extra steun ter onzer beschikking.