De hinderpremie

Openbare Werken schaden veel handelaars

Volgens een UNIZO bevraging in 2015 lijdt 7 op 10 handelaars omzetverlies als er openbare werken in zijn omgeving doorgaan. Driekwart heeft na de werken nog omzetverlies. 1 op 6 maakt kosten om zich aan te passen aan de werken. 1 op 14 moet omwille van de werken personeel ontslaan.

Een hinderpremie vervangt vanaf 1/7/17 het oude systeem

De hinderpremie is een bedrag van 2.000 euro. Tijdens de eerste 20 kalenderdagen van de wegenwerken – dus ook als je zaak openblijft – krijg je het geld automatisch gestort. Sluit je toch de deuren, dan komt daar vanaf de 21ste dag 80 euro per kalenderdag bij.

Er hangen wel enkele voorwaarden aan vast:

  • Je zaak moet zich in de werfzone bevinden die door de aannemer is geïdentificeerd.
  • De werken moeten minstens een maand lang ernstige hinder opleveren.
  • Je activiteit moet rechtstreeks contact met klanten vereisen.
  • Je mag niet meer dan 10 werknemers in dienst hebben.

Gehinderde bedrijven worden door de overheid opgespoord en ingelicht

Als het Vlaams agentschap innovatie en ondernemen vaststelt dat een handelaar kans maakt op een hinderpremie, sturen zij die handelaar een brief met een dossiernummer. Als je zo'n brief ontvangt, krijg je een link naar een webapplicatie van dat agentschap. Daarna geef je het antwoord op een aantal online vragen. Zo vraag je de hinderpremie aan. Je krijgt de hinderpremie al op je rekening vooraleer de werken beginnen. Lees meer over de hinderpremie op de site van het Vlaams agentschap innovatie en ondernemen. Je kan er ook een brochure downloaden.

Belang van de maatregel Winkeliers lijden omzetverlies als hun klanten door wegenwerken niet meer tot bij hen geraken. De overheid vergoedt al enkele jaren een deel van dat inkomstenverlies. De uitgaven evolueerden van 2,5 miljoen Euro in 2011 tot minder dan 1 miljoen in 2015. Een nieuwe aanpak was nodig, en de Vlaamse regering maakt daar werk van.

Een hinderpremie vervangt het oude (compensatie- rente - en waarborg) systeem vanaf 1/7/17 met een jaarlijks budget van 6 miljoen euro. Vlaamse handelaars gehinderd door wegenwerken mogen dank zij de Vlaamse regering op 6 maal meer rekenen dan toen de federale regering nog de baas was. 

Laatste nazicht : 19/6/17.

Vijf voor twaalf Menulink: